Skomentuj relację

Ocena atrakcji

3.0
To kolejna atrakcja twórców Miasta Myszy i podobnie jak tamta wyceniona bardzo drogo w stosunku do czasu zwiedzania. Z tym, że Miasto jednak warto zobaczyć, a Maszoperia na to nie zasługuje.
Tutaj pomysł też jest niebanalny i polega na tym, że zwiedzający idą w okularach 3D przez ciemne pomieszczenia, wymalowane świecącą farbą i dodającą obrazom głębi, równocześnie słuchając legendy o rybakach. Wykonanie i organizacja pozostawiają jednak wiele do życzenia. 
Obsługa uprzedza, że trzeba iść powoli, etapami, bo legenda jest znacznie dłuższa niż trasa, ale spróbujcie utrzymać dzieciaki i kazać im posuwać się w żółwim tempie, słuchając czegoś co nie bardzo ich interesuje! Jeszcze gdybyśmy szli sami to może by się dało, ale w grupie wystarczy, że jedno dziecko pogna do przodu, to inne biegną za nim. Tak więc po ok. 5 minutach wszyscy byli już na końcu trasy, która jest naprawdę bardzo krótka. 
Po drodze jest kilka miniatrakcji jak koło sterownicze, dzwon okrętowy, panel LCD z filmikiem czy ruchoma postać, dobre i to, bo zatrzymują dzieci na chwilkę. 
Aranżacje, które przygotowano są oryginalne i nawet mi się podobały, powinno być ich jednak 2-3 razy więcej. Natomiast obiecywanych efektów w rodzaju zapachów czy mgły nie było w ogóle, a wiatr i bańki mydlane pojawiły się przez kilka sekund i tyle jest tego 6D z nazwy. 
Choć krążyliśmy wraz z innymi turystami, aby doczekać końca legendy (poza tymi, którym się znudziło i wyszli w połowie), to nie włączono już żadnych z reklamowanych efektów. Za 45-60 zł od rodziny, oszczędzanie na bańkach czy mgle to kompromitacja!
Co do odtwarzanej legendy to chyba nie jest zła, ale nie mogę jej w pełni ocenić, bo mimo że starałem się zrozumieć i wysłuchać do końca, nie dałem rady. Miejscami tekst był niesłyszalny, gdzieś indziej hałasowały dzieci, a nagłośnienie jest kiepskie. Wydaje się jednak przeznaczona dla starszych dzieci i dorosłych, do młodszych z tego co widziałem nie trafiała. 
Po wizycie w Maszoperii czułem więc duży niedosyt. Starsze dziecko po początkowym zachwycie podzieliło moje zdanie, młodsze było na nią jeszcze za małe.
Uwaga, warto wziąć pod uwagę, że ta relacja opisuje stan atrakcji sprzed kilku lat i obecnie może ona prezentować się nieco inaczej!

Relacja - dodatkowe informacje

Wiek dziecka/i
10 lat
Data pobytu
czerwiec 2018
KOŁOBRZEG - Muzeum 6D - Maszoperia

Komentarze

Dodaj komentarz
Masz już konto w serwisie? .
Aby dodać komentarz nie trzeba się rejestrować, wystarczy podać nick/pseudonim i prawidłowy e-mail (pozostanie ukryty i bezpieczny). Ocena atrakcji jest możliwa tylko przy dodawaniu relacji.