Skomentuj relację

Zdjęcie
Pomorskie
foetus
foetus
16417
Ocena atrakcji

4.0
Sea Park jest mocno reklamowany w Łebie, więc  z zaciekawieniem wyruszyliśmy zobaczyć tematyczny park jakiego jeszcze nie widzieliśmy.  Leży on w lesie jeszcze przed znakiem o początku wsi Sarbsk. Parking jest duży i darmowy. Ceny biletów wysokie (24 zł), ale przyzwyczailiśmy się już do tego nad morzem. Całość wygląda ładnie i schludnie. Uwagę od razu zwraca wielka makieta kałamarnicy, ale pierwszą atrakcją jest fokarium, na którym  akurat odbywało się karmienie. Basen fok podzielony jest na 2 części, w każdej dwaj pracownicy parku karmili zwierzątka, które wyskakiwały na brzeg. Fajnie się to ogląda i oczywiście  naszego syna foki też zainteresowały, ale na krócej niż się spodziewaliśmy. Może dlatego, że widzieliśmy coś podobnego w zoo na Węgrzech w lepszej wersji, bo foki przy okazji karmienia wykonywały różne sztuczki, jak w cyrku.
Dziwne jest także, że obiekt, który powstał w 2012 roku od razu jest przestarzały. Fokaria zwykle posiadają możliwość podglądania pływających fok w specjalnych zagłębieniach albo korytarzach podziemnych, a także wysepki gdzie zwierzęta mogą wyskakiwać,   jednak tutaj nikt o tym nie pomyślał. Również o porządnym tarasie widokowym lub trybunach, dobrze że przynajmniej miejsca przy barierkach jest dużo, choć jeśli trafimy na większą wycieczkę  może być problem z widocznością. 
Po fokach  wyruszyliśmy do prehistorycznego oceanarium. Jest to dokładnie ta sama atrakcja jak w Bałtowie, tylko umieszczona  w budynku o innym kształcie i z lepszym finałem. Idziemy więc przez ciemny korytarz mijając wielkie ekrany 3D, na których oglądamy filmy z realistycznie wyglądającymi prehistorycznymi stworami. O ile wystrój wnętrza i układ korytarza w Bałtowie był ciekawszy to  w Sarbsku dają lepsze (szczególnie dla dzieci) okulary 3D no i wspomniana niespodzianka na końcu (celowo nie opisuję szczegółów) jest zrobiona z dodatkowymi efektami. Takie oceanarium to super pomysł, ale my już to wszystko widzieliśmy, bo filmy lecą  niestety te same (może z 1 wyjątkiem). Zaletą Sarbska jest to, że gdy nasz wystraszony malec będzie miał dość przebywania w oceanarium, co się często zdarza, to dzięki temu że jest to atrakcja wliczona w cenę biletu, można później przyjść dowolną ilość razy, już bez dziecka.
Kolejna atrakcją jest muzeum marynistyczne. Niewielkie, ale w sumie ciekawe, choć nie dla każdego. Sporo tematyki religijnej, m.in. pełne elementów morskich i ryb szopki z Pomorza, rzeźby ludowe, obrazy a na koniec najlepsze - odtworzona kajuta kapitana.
Ostatnia rzecz to ścieżka edukacyjna z fauną morską. Rozstawiono figury ryb, ssaków, ptaków, ale ani dla nas ani dla syna nie było to specjalnie ciekawe. Dinozaury to to nie są,  część zwierząt można zobaczyć na żywo w zoo, więc makiety nie robią wrażenia, oczywiście poza tymi największymi z kałamarnicą. Szkoda, że niektóre nie miały nawet opisów.
Przy ścieżce postawiono dwa dmuchańce i byliśmy pewni, że z powodu małej ilości atrakcji w parku można z nich swobodnie korzystać,  był to jednak przejaw czystego optymizmu.  Zaraz przybiegł facet od opłat, więc poszliśmy  na plac zabaw. Jak wszystko w Sea Parku także i on jest skromny - jedno ale trzeba przyznać rozbudowane  urządzenie z kilkoma  małymi zjeżdżalniami na piasku.  Obok jest budka z gastronomią, ale nie skorzystaliśmy.
Było też widać zaczątek parku miniatur z latarniami morskimi, ale brak jakichkolwiek informacji, tabliczek itp., być może ruszy to od przyszłego roku.
Tak więc  z Sea Parku nie wyszliśmy zachwyceni. Ale jak każda atrakcja jest wg mnie warta odwiedzenia podczas złej pogody - coś przecież trzeba  z dzieciakiem robić na wakacjach. Jeśli jednak ktoś widział już oceanarium w innych parkach rozrywki to będzie mocno rozczarowany. Za dość wysoką cenę wstępu  turyści powinni otrzymać znacznie więcej niż to co obecnie oferuje Sea Park. Jego właściciele szczycą się na swojej stronie, że są "największym na Północy parkiem rozrywki" co jest już jawną kpiną z ludzi. Nie wierzę, aby nie wiedzieli, że oddalony o kilka kilometrów  Łeba Park bije ich na głowę wielkością, jakością i atrakcyjnością.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nasze odwiedziny Sea Parku przypadły na sam początek jego działalności, być może obiekt nie w pełni rozwinął jeszcze skrzydła i z czasem będzie prezentował się znacznie lepiej...
Uwaga, warto wziąć pod uwagę, że ta relacja opisuje stan atrakcji sprzed kilku lat i obecnie może ona prezentować się nieco inaczej!

Relacja - dodatkowe informacje

+ Zalety
prehistoryczne oceanarium z ciekawymi efektami
fokarium nie często jest spotykane w polskich ogrodach zoologicznych
park jest ładny i czysty
- Wady
mało atrakcji
dość wysoka cena biletu
fokarium anachroniczne
zbyt skromny plac zabaw
Wiek dziecka/i
4 lata
Data pobytu
lipiec 2012
Zdjęcie
Karmienie fok
Plac zabaw
Wystawa w muzeum marynistycznym
Miniatura latarni w Niechorzu
Ścieżka w parku

Komentarze

rezultatów: 4, wyświetlane 1 - 4
Sortowanie
Dodaj komentarz
Masz już konto w serwisie? .
Aby dodać komentarz nie trzeba się rejestrować, wystarczy podać nick/pseudonim i prawidłowy e-mail (pozostanie ukryty i bezpieczny). Ocena atrakcji jest możliwa tylko przy dodawaniu relacji.
Dodano: 20-08-2013
Odwiedzilam park dwukrotnie.Pierwsza wizyta miala miejsce w 2012 roku i faktycznie atrakcji mogło brakować. W tym roku byliśmy bardzo zaskoczeni. Od wejscia zobaczyliśmy nowe foczki (kotiki). W 3 basenie foczki szare. Zdecydowanie karmienie było o niebo lepsze niż w roku ubiegłym, Zwierzęta aportują, podają płetwe itd. Jedna nawet śpiewa:D. Bardzo miła niespodzianka:D.Park jest czysty i zadbany, zresztą tu nic się nie zmienilo. Obsługa jak dla mnie wtedy i teraz uprzejma i życzliwa:D. Pracownicy chyba są po szkoleniach, bo zarówno w oceanarium jak i pracownicy porządkowi, umieli odpowiedzieć na wszystkie pytania z zakresu nurtjących pytań syna:D. Jestem bardzo zadowolona i szczerze polecam, uważam że tegoroczna wizyta była warta tych pieniążków:D
M
migotka
Dodano: 13-06-2014
Samo miejsce interesujące, ale nie polecam wizyt z dziećmi w okresie wycieczek szkolnych. Klient indywidualny jest traktowany po macoszemu. Przy wejściu do kina 3D usłyszeliśmy że mamy przyjść później bo teraz obsługują grupy. Nie do pomyślenia, mam przyjść za godzinę, za pół czy jak będą zamykać? Obsługa widoczna tylko przy wejściu przy sprawdzeniu biletów i przy karmieniu fok. Nie widziałam nikogo, w trakcie naszej wycieczki, kto dbał by o bezpieczeństwo. Po parku szaleją dzikie hordy uczniów bez opieki zachowujące się jakby dopiero wypuszczone z klatek. Opiekunowie wycieczek nie zwracają uwagi na ich zachowanie, a obsługa uważa że to nie ich obowiązek. Taka grupa wyrostków prawie stratowała mi dwuletnie dziecko na placu zabaw przeznaczonym dla maluchów. Plac mieści się w pirackim statku, brak żadnej kontroli w tym miejscu ani informacji dla jakich dzieci plac jest przeznaczony. Przy wejściu dowiedziałam się że dla małych dzieci, ale znowu nie jest to w obowiązkach Sea Parku dbać o to, by miejsce było przynajmniej odpowiednio oznaczone. Wszystko na żywioł. Jeśli chodzi o ofertę gastronomiczną, klasyczny fast food. Ogólna ocena 3+. Za tą cenę biletów - 24,00 zł normalny i 17,00 zł ulgowy można by się spodziewać wyższych standardów, zwłaszcza że oferta i wielkość obiektu jest przereklamowana.
D
Dorota
Dodano: 02-08-2014
W odpowiedzi na wcześniejszy komentarz

Jestem po wizycie w Sea Parku.
Byliśmy tam drugi raz .
Park zrobił na nas wielkie wrażenie i widać że nie tylko na nas bo ludzi było bardzo dużo.
Przybyło kilka nowych atrakcji których poprzednio nie widzieliśmy.
Przede wszystkim nowy gatunek fok już są trzy szara ,nowa pospolita i kotiki jak dobrze policzyliśmy z żoną i dziećmi to razem jest ich dziewięć i to chyba największe stado żyjące w naszym kraju ssaków morskich.
Trening ok i karmienie nowych fok także.
Przybył także nowy plac zabaw na statku i wrak na wspak który zrobił na mnie chyba największe wrażenie .
Byliśmy z żoną w Szymbarku gdzie można zobaczyć dom do góry nogami ale statek bije ich wielkością i ilością detali .
Nową atrakcją jak wyjaśnił nam przewodnik jest także woliera przechodnia z ptakami strefy przybrzeżnej i we wrześniu ma być oddana nowa sala audiowizualna.
Naszym zdaniem mało jest w Polsce miejsc w którym jest tak czysto i ładnie fakt że park jest powierzchniowo mały ale jest tak naszpikowany atrakcjami że nie można się tu nudzić z dziećmi .
Jedyny minus to to że jest pełno ludzi i kolejki do gastronomi kina i toalet, ale się im nie dziwię bo miejsce się rozwija i warte jest odwiedzenia :-)
G
Georg
Dodano: 11-05-2023
Ten see park to jawna kpina 200zl za 3 osoby żeby zobaczyć pół martwe ryby i śmietnisko w jednym z basenów /mam zdjecia/. Massakra nie polecam nikomu. Chamska obsługa. Jezeli chcesz stracic czas i pieniadze to ok ale napewno bedziecie żałowali. Mam nadzieje że ta opinia pomoże komuś. Zero gwiazdek. Pozdr.
T
Tomlian
rezultatów: 4, wyświetlane 1 - 4