Skomentuj relację

Ocena atrakcji

5.0
Tyrawa Solna często bywa zaliczana  do Bieszczadów, ale de facto leży w Górach Słonnych. Tę odrębność regionalną widać choćby w tutejszej cerkwi, która różni się od cerkiewek bieszczadzkich. Jest znacznie większa i przypomina bardziej kościół katolicki. Posiada jednak typowo cerkiewne wieżyczki z cebulastymi hełmami. 
Szczególnie interesująca nie jest, nie ma też przy niej żadnych atrakcji czy fajnych widoków. Daję jednak wysoką ocenę, bo przez przypadek udało mi się zajrzeć do środka. Trwało akurat sprzątanie i dzięki temu zobaczyłem przepiękne wnętrze świątyni, całe w malowidłach ściennych  z oryginalnym ikonostasem i ołtarzami. Cerkiew jest obecnie kościołem katolickim, więc jest regularnie otwierana podczas mszy św. w niedzielę o godz. 9.00.  Opłaca pojawić się w tym czasie.
Uwaga, warto wziąć pod uwagę, że ta relacja opisuje stan atrakcji sprzed kilku lat i obecnie może ona prezentować się nieco inaczej!

Relacja - dodatkowe informacje

Wiek dziecka/i
6 lat
Data pobytu
marzec 2012
Cerkiew w Tyrawie Solnej
Cerkiew w Tyrawie Solnej

Komentarze

Dodaj komentarz
Masz już konto w serwisie? .
Aby dodać komentarz nie trzeba się rejestrować, wystarczy podać nick/pseudonim i prawidłowy e-mail (pozostanie ukryty i bezpieczny). Ocena atrakcji jest możliwa tylko przy dodawaniu relacji.